Executiewaarde, vrij van huur en gebruik

Dit is de waarde die de woning opbrengt bij een gedwongen openbare verkoop en kan gebeuren wanneer de aflossing of rente van de hypotheek niet meer wordt betaald. De geldverstrekker wilt deze waarde weten bij een hypotheekaanvraag en ligt lager dan de vrije (of onderhandse) verkoopwaarde. De executiewaarde zal rond de 90% van de vrije verkoopwaarde liggen.

Herbouwwaarde

Dit is het bedrag dat nodig is voor de herbouw van het verzekerde gebouw, direct na het voorval op dezelfde locatie en dezelfde bestemming. De herbouwwaarde is ook afhankelijk van toegevoegde bestanddelen, zoals een nieuwe badkamer of keuken. De waarde is inclusief of exclusief funderingen en is alleen op opstal gebaseerd. De herbouwwaarde wordt bij appartementen niet vermeld, omdat de waarde niet los valt te zien van de overige appartementen in het gebouw. Een appartement is doorgaans verzekerd via de Vereniging van Eigenaren.

Onderhandse verkoopwaarde, vrij van huur en gebruik

Dit wordt ook wel de vrije verkoopwaarde genoemd en is de waarde van de woning wanneer u deze in normale omstandigheden verkoopt. De woning is vrij van gebruik en huur en wordt dus niet bewoond door of verhuurd aan een ander.

WOZ waarde

De WOZ waarde is de waarde die de Belastingdienst wilt weten van uw woning. De Belastingdienst heeft deze waarde nodig om de vermogensbelasting en het huurwaardeforfait vast te kunnen stellen. Tevens is de waarde nodig ten behoeve van diverse belastingheffingen zoals het eigenwoningforfait, de onroerendezaakbelasting en de waterschapslasten.

Executiewaarde bij eigen gebruik

De executiewaarde bij eigen gebruik is het bedrag dat het onroerend goed bij gedwongen verkoop zal opleveren. Deze waarde wordt door de hypotheekverstrekker gebruikt voor het bepalen van de maximale hypotheek.

 • Vragen

  We helpen u graag verder
 • Stuur een e-mail

  info@bogonline.nl
 • +31 (0)84 8778572

  09:00 - 17:00
 • Formulier

  Vul ons contactformulier in!
 • Groot nationaal netwerk
 • Altijd een 1ste oriĆ«nterend adviesgesprek, gratis en vrijblijvend
 • Uiterlijk binnen 12 uur reactie